BRAİLLE ALFABESİ NEDİR
Braille alfabesi, kendisi de görme engelli olan Louis Braille tarafından icat edilen görme engelli bireylerin okuma ve yazma için kullandıkları alfabedir. Bu alfabe sayesinde görme engelli bireylerin hayatlarını biraz da olsa kolaylaştırabilmek için birçok uygulama geliştirilmektedir. Braille alfabesinde bulunan her bir Braille karakteri 2 sütun ve 3 satırdan olmak üzere 6 noktadan oluşmaktadır. Her harfteki bazı noktaların diğerlerine göre daha baskın olmasıyla oluşturulan alfabe sayesinde görme engelli bireylerin hissederek okuması sağlanmaktadır. Görme engelli bireyler, Braille harflerindeki baskın olan noktaları elleriyle hissederek okuma işlemini gerçekleştirmektedirler. Şekil 1’ de Braille alfabesinde kullanılan harfler, rakamlar ve simgeler; Şekil 2’ de de Braille harfinin hücre yapısı gösterilmiştir.
Şekil 1. Braille Alfabesi
Şekil 2. Braille hücre yapısı
Braille alfabesi görme engelli insanların kullandığı en önemli araçlardan biridir. Görme engelli bir birey ilkokul dönemiyle birlikte Braille alfabesini öğrenmeye başlamaktadır. Görme engellilere Braille alfabesiyle yazılan özel ders kitapları basılarak görme engelli olmayan öğrencilerin aldığı tüm eğitimleri görme engelli öğrencilerde almaktadır. Fakat ders kitapları haricinde bilgiye erişim ve kaynak problemleri nedeniyle sorunlar yaşanmaktadır. Bu sorunlar bazı çözüm yöntemleriyle giderilmeye çalışılmaktadır. Örneğin bilgisayar kullanabilmeleri, internet üzerinden bilgiye erişmeleri için Jaws, Windows-Eyes, Oku gibi ekran okuma programları geliştirilerek sesli bir şekilde dinlenebilmekte ve Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı (www.turgok.org) sayesinde yazılı olan metinler Braille alfabesine çevrilerek isteyen görme engelli bireylere ücretsiz olarak gönderilebilmektedir.
Braille alfabesi, kendisi de görme engelli olan Louis Braille tarafından icat edilen görme engelli bireylerin okuma ve yazma için kullandıkları
Louis Braille 1809 - 1852 yılları arasında yaşamış olan, görme engelli bireylerin kullanmış olduğu
Braille hücreleri görme engelli bireylerin Braille alfabesini elektronik ortamda kullanabilmesi için geliştirilmiş ..